'Kalp hastaları ilaç alır gibi vitamin almasın'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2009 16:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kalp hastalarının ilaç alır gibi antioksidan vitamin ya da mineral almalarının yararı olmadığı bildirildi. Özel Bahar Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Ahsen, koroner kalp hastalarının beslenmesinde sorun bulunmadığı sürece antioksidan vitamin ya da minerallerin doğal yolla, besinlerle alınması gerektiğini söyledi.

Tüm vitaminlerin ve antioksidanlar ile Omega 3 yağ asitlerinin dengeli beslenildiği sürece besinlerden alınabildiğini kaydeden Ahsen, "Yapılan araştırmalar, antioksidanların, vitaminlerin ya da Omega 3 yağ asitlerinin ilaç gibi ilave olarak alınması kalp hastalarında ek bir yarar sağlamadığını ortaya koymuştur. Selenyum, çinko gibi minerallerin doğal olmayan yollardan almasının kalbe ek bir yararı yoktur. Yani kişi (ben üzüm çekirdeği yiyeyim, balık yağı içeyim, çinko, selenyum ya da bazı vitaminleri ve antioksidanları hap şeklinde alayım bunlar beni koroner arter hastalığından korur) diye düşünürse yanlış yapar." dedi.

Kalp krizinden korunmak için yaşam biçiminin değiştirilmesi gerektiğini hatırlatan Op. Dr. Mustafa Ahsen, vitamin, mineral ve antioksidanların ilaç olarak alınmasının belki kişiyi psikolojik olarak rahatlattığını, ancak kalp krizinden korumadığını kaydetti.

Ahsen, "Hastaların aklını karıştıracak önerilere gerek yoktur. Hekim olarak bizim bile telaffuzunda zorlandığımız minarelerin ilaç gibi hastalara tavsiye edilmesi doğru değildir. Kalp hastalarına önerdiğimiz yaşam biçimi değişiklikleri son derece açık ve nettir. Bunlar, bol yeşillik ve meyve sebze, bol balıketi. Yağsız tavuk etini kırmızı ete tercih eden bir diyet, katı yağlardan ve hamur işlerinden uzak kalmak, sigara içmemek ve düzenli spordur. Bunları yapmayan kişilerin işin kolayına kaçarak 'Ben şu antioksidanı, selenyumu, çinkoyu mutlaka besinlere ek olarak almalıyım. Bunlar beni koroner arter hastalığından korur' düşüncesine kapılıyor. Bunlar doğru değildir." diye konuştu.

Kalp hastalıklarında zaman kaybının neticesinin kalp krizi olduğunu dile getiren Dr. Ahsen, bilimsel veriler çerçevesinde yaşam biçimi değişiklikleri yapmanın, düzenli hekim takibinde kalmanın kalp hastası için şart olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber